Hakukoneoptimoinnilla pyritään parantamaan verkkosivun tai -sivuston sijoituksia ja näkyvyyttä hakukoneiden hakutuloksissa. Tavoitteena on aina saada asiakkaan sivustolle lisää kiinnostuneita kävijöitä. Yleensä tämä tapahtuu nostamalla haluttu verkkosivu hakutulosten kärkisijoille tarkkaan valituilla ja analysoiduilla hakusanoilla. Hakukoneista tulleet vierailijat ovat aina ilmaisia.
Tiesitkö tätä? Kun sisältö ja ulkoasu ovat siinä kuosissa, että kävijä oikeasti haluaa lukea tekstiäsi, olet jo todella vahvoilla. Tämä sivu ei ole. Ole sinä siis minua fiksumpi – ja höystä tekstejäsi kuvilla, listoilla ja nasevilla otsikoilla.
Miksi on tärkeää näky hakukoneissa?
Jopa 88 prosenttia Internetissä vierailevista käyttää hakukonetta tuotteiden ja palveluiden etsintään. Hakukoneoptimoimminna saat sivustollesi näkyvyyttä ja halutunlaisia kävijöitä. Lisäksi hakutuloksissa hyvillä sijoilla näkyvät sivustot ovat kävijöiden mielestä usein luotettavampia.
Hakukoneoptimointi kasvattaakin merkittävästi kiinnostuneiden kävijöiden määrää.
Suurin osa hakukoneoptimoinnista on tällä hetkellä Googlea varten tapahtuvaa sivuston parantelemista. Onneksemme, myös muut hakukoneet ovat nostamassa päätään ja tulevaisuudessa hakukoneoptimoinnissa tuleekin ottaa huomioon myös sosiaalinen media, sekä muut tärkeät markkinoinnin työkalut.
Hakukoneoptimoinnin tarkoituksena on optimoida sivuston sisältö “hakukoneystävälliseksi”. Käytännössä tämä vaikuttaa muun muassa sivuston toteutukseen ja suunnitteluun. Hakukoneystävällisyys kannattaa ottaa huomioon heti ensimmäisistä vaiheista alkaen. Prosessina hakukoneoptimointi vie paljon aikaa, mutta siitä saatavat tulokset ovat merkittäviä ja pitkäaikaisia.
Mistä hakukoneoptimointi koostuu?
Hakukoneoptimointia voidaan ajatella monelta kantilta. Ensinnäkin, tärkeänä pidetään sivuston sisällön ja rakenteen muokkaamista helpommin ymmärrettävään muotoon.
Toiseksi, tärkeänä pidetään niin kutsutun linkkisuosion, eli verkkosivulle sisään osoittavien linkkien määrän ja laadun lisäämistä. Näiden linkkien ansiosta verkkosivu näyttää arvokkaammalta hakukoneiden silmissä. Myös sivuston ulkoasun muotoileminen asiakkaille sopivaksi on tärkeää. Ulkoasun ei tarvitse aina olla visuaalisesti tyrmäävän kaunis, vaan tärkeämpää on oman tuotteen ja sanoman myyminen.
Monet hakukoneoptimoinnin perusmenetelmät ovat pysyneet pitkään muuttumattomina, vaikka hakukoneiden algoritmit kehittyvätkin koko ajan. Kuitenkin hakukoneet ovat yrittäneet karsia hakukoneoptimoinnista niin sanottuja black hat-, eli kiellettyjä menetelmiä. Yleensä kuitenkin merkittäviä tuloksia voidaan saavuttaa pelkästään jo muuttamalla sivuston teknistä rakennetta parempaan muotoon.
Avainsanatutkimus
Avainsanatutkimus on tärkeä osa hakukoneoptimointia. Se on edellytys menestyksekkäälle optimoinnille, sillä väärin valituilla avainsanoilla joko saadaan vääränlaista liikennettä tai ei liikennettä ollenkaan. Avainsanatutkimuksessa voidaan ottaa huomioon sekä avainsanojen liittyminen kyseessä olevaan toimialaan, kilpailun määrä hakusanoilla ja hakutulosten sekä hakujen määrä.
Avainsanatutkimuksen päämääriä ovat uusien asiakkaiden hankkiminen, myyntien tuottaminen, brändinrakennus ja halutunlaisen tiedon jakaminen.
On vaikea sanoa, onko parempi saada 1000 kävijää, joista 10 ostaa kuin 100 kävijää, joista 25 ostaa. Pelkät suorat ostot eivät nimittäin kerro koko totuutta brändistä ja yrityksen tulevasta menestyksestä. Joskus hyvä näkyvyys on puhdasta käteistä tärkeämpää.
Sivun sisäisten tekijöiden hakukoneoptimointi
Tässä osiossa keskitymme sivuston sisäisten tekijöiden vaikutukseen. Hakukoneoptimoinnin kannalta tärkeitä seikkoja on useita. Alla listattuna muutamia, joita voit itsekin pohtia.
- Tärkein yksittäinen tekijä sisäisessä optimoinnissa on niin kutsuttu title-tagi eli title-elementti. Sillä tarkoitetaan hakukonetuloksissa esiintyvää linkkiä, joka näkyy myös selaimesi yläpalkissa. Jokaiselle sivulle tulisi luoda oma yksilöllinen title-elementti. Titleen tulisi sijoittaa 1-3 sivulle tärkeää avainsanaa. Avainsanojen ei tule kuitenkaan olla irtonaisia, vaan luonnollinen osa titleä. Title-elementistä ei kannata tehdä liian pitkää, vaan se tulee pitää kuvaavana. Joskus CTR parantuu lisäämällä toimintakehote titleen.
- Toinen erittäin tärkeä tekijä on tietysti itse sisältö. Hakukoneoptimoitua sisältöä ei ole sen vaikeampi kirjoittaa kuin tavallista informatiivista tekstiäkään. Tärkeää on, että tekstikappaleet ovat Googlen saatavissa, niissä on riittävästi käytettynä avainsanoja ja että tekstiä on riittävästi. Avainsanoja ei tule kuitenkaan viljellä ylitsevuotavalla tavalla, vaan niitä tulee olla kohtuudella koko tekstin alueella. Hakukoneoptimoinnin kannalta kuitenkin tekstin alkuun kannattaa lisätä tärkein avainsana muutamaan otteeseen.
- Otsikointi on hakukoneoptimoinnissa erittäin tärkeää: Niin kutsutun h1-tagin eli pääotsikon käytöstä on usein käyty kiistaa. Sen merkityksestä on vaikea sanoa mitään absoluuttista, mutta tavallisesti varmimmat ja parhaat tulokset saadaan aikaiseksi käyttämällä yksilöllistä H1-elementtia jokaisessa sivussa. H1-elementtiin tulisi lisätä tärkeä avainsana – mieluusti aivan otsikon alkuun. Otsikon alku on sekä Googlen että käyttäjän kannalta tärkein osa, sillä sivustojen vasen reuna saa aina hieman enemmän huomiota. Käytä alaotsikoita aivan kuten käyttäisit muutenkin luonnollista tekstiä kirjoittaessasi.
- Meta-description on myös tärkeä osa hakukoneoptimointia. Meta-kuvaus näkyy hakutuloksessa klikattavan linkin alla kohteen kuvauksena. Mikäli meta-descriptionia ei ole määritelty, ottaa Google kuvaukseksi hakuun soveltuvan osan sivustosi tekstistä. Hyvin kirjoitettu ja kutsuva kuvaus lisää sivustosi haluttavuutta hakukonekävijöiden silmissä. Kuvaukseen tulisi sisällyttää sivun kannalta tärkeitä avainsanoja, kuitenkin niin, ettei sorruta ylilyönteihin. Kuvauksen tulee olla luonteva ja napakka. Tekstin pituus saa olla korkeintaan 156 merkkiä.
Hakukoneoptimointia meiltä
Tarjoamme hakukoneoptimointia ja www-suunnittelua niin yksityisille kuin yrityksillekin. Ota yhteyttä ja pyydä tarjousta! Selvitämme tarpeesi ja tarjoamme asiantuntevaa osaamista käyttöösi.
Tiesitkö tätäkään? Juuri lukemasi sivu on todella ruma ja hirveän vaikealukuinen. Tämäkin vaikuttaa merkittävästi hakukoneoptimointiin. Etenkin tulevaisuudessa uskomme tällä olevan enemmän merkitystä, kun Google muuttaa algoritmiaan yhä käyttäjälähtöisemmäksi. Palkkaa siis myös kunnon graafikko ja sisältömarkkinoinnin ammattilainen, niin hakukoneoptimointiakin on helpompi tehdä.
Tarkempaa ohjeistusta kaipaavan kannattaa lukea Nettibisnes.info:n artikkeli aiheesta.